Sismik damperler (sönümleyiciler), deprem veya rüzgara bağlı olarak oluşan bina salınımlarını azaltan, yapının global sönüm oranını arttıran, dolayısı ile binadaki yapısal veya yapısal olmayan hasarı azaltabilen cihazlardır.
Sismik damperlerin (sönümleyicilerin) bulunmadığı yapılarda salınımlar yapı elemanlarındaki içsel mekanizmalar ve doğrusal olmayan davranışlar tarafından ortaya konulan sönümleme ile azaltılırlar. Bu durum yapısal elemanlarda, depremin büyüklüğüne bağlı olarak farklı seviyelerde hasara sebep olur.
Sismik damperler (sönümleyiciler), sıvıların viskoz davranışını kullananlar, sürtünme ile sönüm oluşturanlar, metalik-akma ile sönüm oluşturanlar ve kurşun çekirdekli sönümleyiciler, metalik ekstrüzyon damperler olarak sıralanabilirler. Bunların haricinde de deprem hasarını azaltmak amaçlı kullanılan birçok başka teknoloji türü ve ürünü bulunmaktadır.

Ekstrüzyon damperler iki katı yüzey arasındaki göreli hareket sonucu oluşan sürtünme ile kinetik enerjiyi termal enerjiye dönüştüren enerji sönümleyicilerdir. Deplasmana bağlı ve kuvvet direnci sağlayan sürekli mekanik bir sönümleme türüdür. Her hareketli sistemde, sürtünme oluşan bağlantılarda ve hatta malzemelerin iç yapısında değişken miktarda sönümleme bulunmaktadır. Ekstrüzyon damperler yapılara uygulandığında, bina titreşimlerini kontrol ederek deprem hasarını azaltmada kullanılan bir tür sismik damperdir. Kurşun ekstrüzyon sönümleyiciler kurşunda oluşan çevrimsel şekil değiştirme ile mekanik enerjiyi plastik şekil değiştirme enerjisine ve ısıya dönüştüren aygıtlardır. ( Tsai, Lai, Chang ve Li (2002) )
Ekstrüzyon işleminden dolayı meydana gelen plastik şekil değiştirme dolayısıyla büyük miktarda enerji tüketimi gerçekleşmekte ve daha rijit bir sönümleyici üretilebilmektedir. Kurşun ekstrüzyon sönümleyiciler, kurşunun elastisite modülü çok daha büyük olduğu için, eşdeğer boyuttaki bir viskoz akışkan sönümleyiciden daha fazla enerji sönümleyebilmektedir. (Rodgers, Chase, Mander, Leach, Denmead, Cleeve ve Heaton (2006a)

Deney sonucu elde edilen verilerden, birleşimin genel davranış biçimi, tüketilen enerji ve rijitliği belirlenmektedir. Betonarme prefabrike birleşim bölgesi deneylerinde kurşun ekstrüzyon sönümleyicinin bulunduğu birleşime ait ulaşılan en yüksek kuvvetin yalın birleşimden %50~%75 daha fazla olduğu gözlenmiştir. Kurşun ekstrüzyon sönümleyicili birleşim tarafından tüketilen toplam enerji miktarı, yalın birleşim tarafından tüketilen toplam enerji miktarından yaklaşık olarak %175 mertebesinde fazla olmuştur. Bununla birlikte kuvvet – yerdeğiştirme çevrimlerine ait rijitlik değerlerindeki artış %35-%90 arasında değişmektedir. Yapılan deneyler sonucunda elde edilen bilgiler ışığında, kurşun ekstrüzyon sönümleyici büyük ölçüde deprem enerjisini tüketmiş ve yapıya önemli bir miktarda rijitlik katmıştır (Yüksel, E., Koçak, M., 2012).

Damperlerin yapı maliyetini genellikle azaltma eğiliminde olması şaşırtıcı gelebilir. Belirli bir deprem performansına ulaşma amacını taşıyan damper kullanımı, sadece perde duvar veya rijitlik artırımına bağlı yöntemleri kullanmaya çalışmaktan genellikle daha az maliyetli olurlar. Ekstrüzyon damperleri, oldukça verimli dikdörtgen histeretik döngüye sahip olmaları nedeniyle, deprem direnci sağlayan sistem içine tam entegrasyonları ve birim maliyetlerinin düşük olmaları nedeniyle diğer enerji dağıtım teknolojilerine göre daha az maliyetli olma eğilimindedir.

Geleneksel yöntemler, iyi tasarlandıklarında güvenli olmalarına rağmen; genellikle yapı içerisindeki enerji sönümleme dağılımının eksikliği nedeniyle aşırı büyük kesitlere veya deprem sonrası kullanımı kısıtlayabilen duktilite (süneklik) kullanımına ihtiyaç duyarlar ve oluşan yapısal hasarın büyüklüğüne göre yeniden güçlendirme ve kullanılamayan zaman açılarından aslında daha pahalı olma eğilimindedir. Depremin oluşturacağı kuvvetlere geleneksel yöntemlerle karşı koymak çoğunlukla yapının doğal periyodunda azalmalara dolayısıyla tüm yapıya etkiyen ve temele aktarılan kuvvetlerin artmasına sebep olur. Bu durumda ise müdahale edilecek eleman sayısı artar ve temelde güçlendirme problemleri ortaya çıkar.
Diğer taraftan ekstrüzyon (kurşun çekirdekli) damperler hız bağımlılığı sergilemediği için tasarımları daha basittir ve yapıya global sönüm katmalarından dolayı spektral kuvvetlerin azalmasına dolayısıyla aynı hedef performansa çok daha küçük müdahaleler ile ulaşmaya sebep olurlar.

PAISDAMP ürünleri ile büyük veya küçük tüm yer değiştirmelerde yüksek sönümleme oranları kolayca karşılanabilir. Ekstrüzyon damperleri (kurşun çekirdekli) histeretik çevrim boyunca sürekli enerji tüketimi yapabilme özelliği ile sismik performansın iyileştirilmesi konusundaki en verimli cihaz ve yöntemdir. Ayrıca, PAISDAMP'in ekstrüzyon dampleri, büyük deplasmanlarda giren enerjinin neredeyse %100'ünün sönümleyebilmesi, küçük deplasmanlarda ise yaklaşık %80’ini sönümleyebilmesi nedeniyle en büyük ve en güvenilir (yük kaybına uğramaksızın tekrarlanabilir) histeretik döngüyü sunar.
Özellikle dikdörtgen histeretik döngünün talep edildiği küçük deformasyonlarda PAISTECH ürünleri oldukça etkilidir.

PAISDAMP ekstrüzyon (kurşun çekirdekli) ürünleri, standart üretim şartlarında ve her 50 adetlik üretimden 1 numune seçilerek (üretimin 1/50’si oranında) tam yük-tam deplasman seviyesi testlerinde kontrol edilir. Üretim sürecimizin bir parçası olarak her 50 adetlik parti için yapılan bu testlerde ürün föyünde verilen (Ürün Teknik Föyü) değerler ile partinin uyumu bağımsız laboratuvarlar tarafından raporlanır.
PAISTECH damperlerini seçen Yapı-Deprem Mühendisleri tasarladıkları performansın sahada da gerçekleşeceğinden bu testler sayesinde emin olabilirler.

Hayır, PAISTECH ekstrüzyon (kurşun çekirdekli) damperlerimizin performansı hız bağımlı değildir. Damperin kapasitesi ve deplasman limiti hızdan bağımsız ve sabittir. Damper yük kapasitesine ulaşana kadar yapıdaki diğer elemanlara benzer şekilde davranır. Aslında genellikle yapının ayrılmaz bir parçasıdır. Yapıdaki herhangi bir kolon veya kiriş gibi, sismik damperlerin davranışını tahmin etmek için sadece ulaştığı deplasman seviyesini bilmek yeterlidir.
Ekstrüzyon damperleri, "deplasmana bağlı cihazlar" kategorisine girer ve performansı hızdan bağımsızdır (ASCE 41-13, FEMA 1050 2015).
PAISTECH damperlerinin özellikleri hızdan bağımsız olarak sabit kalmakta ve yeni binalara veya deprem güçlendirmeleri hesaplarına entegre edilmesi bu sebeple daha basit olmaktadır.

Referanslar

  1. Tsai C.S., Lai W.S., Chang C.W., Li M.C. (2002). Testing and Analysis of a New Lead Exrtusion Damper, Proceedings of Pressure Vessels and Piping Conference, August 5-9, Vancouver, BC, Canada.
  2. Rodgers G.W., Chase J.G., Mander J.B., Leach N.C., Denmead C.S., Cleeve D., Heaton D. (2006a). High Force-to-Volume Extrusion Dampers and Shock Absorbers for Civil İnfrastructure, 19th Australasian Conference on Mechanics of Structures and Materials, Christchurch, New Zealand.
  3. Soydan C., Koçak M., Özkaynak H., Yüksel E., İrtem E., (2011). Kurşun Ekstrüzyon Sönümleyicinin Bir Birleşimin Davranışına Olan Etkisi, 7.Ulusal Deprem Mühendisliği Konferansı, 30 Mayıs - 3 Haziran, Maslak/İstanbul.
  4. Pall, A., Vezina, S., Proulx, P., and Pall, R., (1993) Friction-Dampers for Seismic Control of Canadian Space Agency Headquarters, Earthquake Spectra 9(3), Vol.547-557.
  5. Balazic, J., Guruswamy, G., Elliot, J., Pall, R., Pall, A., (2000) ‘’Seismic Rehabilitation of Justice Headquarters Building, Ottowa, Canada’’, Twelfth World Conference on Earthquake Engineering, Auckland
  6. ASCE 41-13, FEMA 1050, (2015) Seismic Evaluation and Retrofit of Existing Buildings, Washington, D.C.

PAISTECH


MY CART (3 ITEMS)

product-thumb
Construct Map
Green / XL
3 × $198.00
product-thumb
Bridge product
Green / XL
2 × $88.00
product-thumb
Labour helmet
Green / XL
1 × $289.00
SPENT $199.00 MORE FOR FREE SHIPPING TOTAL: $556 PROCEED TO CHECKOUT VIEW CART