about-image
PAIS

PAISTECH

PAISTECH deprem sönümleyici cihazları, yapının sönüm özelliklerini değiştirerek sismik hasar seviyesinde azalışa sebep olur,

PAISTECH deprem sönümleyici cihazları ile birlikte geliştirilen bağlantı noktası detayları yapı sisteminin sürekliliğini sağlar; depremde ve artçı şoklarda sürekli koruma sunar.

PAISTECH deprem sönümleyici cihazları Yapı-Deprem Mühendislerine daha az müdahale ile daha hafif yapılar tasarlama özgürlüğü tanır. Bu maliyet süre ve karbon salınımı tasarrufu sağlar.

PAISTECH deprem sönümleyici cihazları birçok projede güvenilirliğiyle tanınan ve tercih edilen bir çözümdür

Yapılar İçin

PAISTECH Yapı-Deprem Mühendisliği çözümleri hakkında bilgi edinin. İnşaat Mühendisi Meslektaşlarımıza analiz ve tasarım ilkeleri konusunda her türlü desteği sağlıyoruz.

PAISTECH Sismik Sönümlendirici Cihazlar ile diğer tasarımcıların yapı performanslarını nasıl kolaylıkla sağlayabildiklerini öğrenin. Mevcut yapıların güçlendirilmesi ve yeni tasarımlara uygulanmasının kolaylığını birlikte keşfedin.

PAIS

DEPREME KARŞI GÜÇLENDİRME

Ülkemizde çok sayıda bina yetersiz sismik performansa (yetersiz yatay dayanım ve/veya yetersiz süneklik özellikleri) sahiptir. Bu tür binaların depreme karşı güçlendirilmesinde 1960’lı yıllar ile başlayan kolon ve kirişlerde mantolama yöntemi; 1980’ler ile yürütülen betonarme dolgu duvarlı çerçevelerin dayanım ve davranışı araştırmalarının saha uygulamaları; ve nihayet 2000 yılı ile başlayan onarım ve güçlendirmede Karbon Elyaf Liflerin (CFRP) kullanılması konvansiyonel (geleneksel) tasarım felsefeleridir. Bunlar sıklıkla yüksek maliyet, yüksek karbon salınımı ve mimari özelliklerin istenmeyen şekilde bozulmasına sebep olabilirler. Diğer taraftan özellikle sanayi tesislerindeki yoğun borulamalar, imalat akışları ve alan ve/veya hacim kullanımları bu tür güçlendirme uygulamaları için uygun değildir.

Konvansiyonel müdahale yöntemleri çoğu kez yapının dayanımını ve mafsal sünekliğini arttırmaya yönelik olup, global sönüm oranına etkileri minimaldir.

Önemli mimari özelliklere sahip binalar ile teknolojik önceliklerin ön planda olduğu endüstriyel yapılarda geleneksel yaklaşım çoğunlukla yetersiz kalabilmektedir. Bu tür binalarda modern güçlendirme yöntemlerinden, enerji sönümleyiciler tercih edilmektedir. Bunlar, metalik sönümleyiciler, burkulması önlenmiş çaprazlar ve sürtünme esaslı sönümleyiciler olarak sıralanabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Sismik damperler (sönümleyiciler), deprem veya rüzgara bağlı olarak oluşan bina salınımlarını azaltan, yapının global sönüm oranını arttıran, dolayısı ile binadaki yapısal veya yapısal olmayan hasarı azaltabilen cihazlardır.
Sismik damperlerin (sönümleyicilerin) bulunmadığı yapılarda salınımlar yapı elemanlarındaki içsel mekanizmalar ve doğrusal olmayan davranışlar tarafından ortaya konulan sönümleme ile azaltılırlar. Bu durum yapısal elemanlarda, depremin büyüklüğüne bağlı olarak farklı seviyelerde hasara sebep olur.
Sismik damperler (sönümleyiciler), sıvıların viskoz davranışını kullananlar, sürtünme ile sönüm oluşturanlar, metalik-akma ile sönüm oluşturanlar ve kurşun çekirdekli sönümleyiciler, metalik ekstrüzyon damperler olarak sıralanabilirler. Bunların haricinde de deprem hasarını azaltmak amaçlı kullanılan birçok başka teknoloji türü ve ürünü bulunmaktadır.

Ekstrüzyon damperler iki katı yüzey arasındaki göreli hareket sonucu oluşan sürtünme ile kinetik enerjiyi termal enerjiye dönüştüren enerji sönümleyicilerdir. Deplasmana bağlı ve kuvvet direnci sağlayan sürekli mekanik bir sönümleme türüdür. Her hareketli sistemde, sürtünme oluşan bağlantılarda ve hatta malzemelerin iç yapısında değişken miktarda sönümleme bulunmaktadır. Ekstrüzyon damperler yapılara uygulandığında, bina titreşimlerini kontrol ederek deprem hasarını azaltmada kullanılan bir tür sismik damperdir. Kurşun ekstrüzyon sönümleyiciler kurşunda oluşan çevrimsel şekil değiştirme ile mekanik enerjiyi plastik şekil değiştirme enerjisine ve ısıya dönüştüren aygıtlardır. ( Tsai, Lai, Chang ve Li (2002) )
Ekstrüzyon işleminden dolayı meydana gelen plastik şekil değiştirme dolayısıyla büyük miktarda enerji tüketimi gerçekleşmekte ve daha rijit bir sönümleyici üretilebilmektedir. Kurşun ekstrüzyon sönümleyiciler, kurşunun elastisite modülü çok daha büyük olduğu için, eşdeğer boyuttaki bir viskoz akışkan sönümleyiciden daha fazla enerji sönümleyebilmektedir. (Rodgers, Chase, Mander, Leach, Denmead, Cleeve ve Heaton (2006a)

Deney sonucu elde edilen verilerden, birleşimin genel davranış biçimi, tüketilen enerji ve rijitliği belirlenmektedir. Betonarme prefabrike birleşim bölgesi deneylerinde kurşun ekstrüzyon sönümleyicinin bulunduğu birleşime ait ulaşılan en yüksek kuvvetin yalın birleşimden %50~%75 daha fazla olduğu gözlenmiştir. Kurşun ekstrüzyon sönümleyicili birleşim tarafından tüketilen toplam enerji miktarı, yalın birleşim tarafından tüketilen toplam enerji miktarından yaklaşık olarak %175 mertebesinde fazla olmuştur. Bununla birlikte kuvvet – yerdeğiştirme çevrimlerine ait rijitlik değerlerindeki artış %35-%90 arasında değişmektedir. Yapılan deneyler sonucunda elde edilen bilgiler ışığında, kurşun ekstrüzyon sönümleyici büyük ölçüde deprem enerjisini tüketmiş ve yapıya önemli bir miktarda rijitlik katmıştır (Yüksel, E., Koçak, M., 2012).

Damperlerin yapı maliyetini genellikle azaltma eğiliminde olması şaşırtıcı gelebilir. Belirli bir deprem performansına ulaşma amacını taşıyan damper kullanımı, sadece perde duvar veya rijitlik artırımına bağlı yöntemleri kullanmaya çalışmaktan genellikle daha az maliyetli olurlar. Ekstrüzyon damperleri, oldukça verimli dikdörtgen histeretik döngüye sahip olmaları nedeniyle, deprem direnci sağlayan sistem içine tam entegrasyonları ve birim maliyetlerinin düşük olmaları nedeniyle diğer enerji dağıtım teknolojilerine göre daha az maliyetli olma eğilimindedir.

faq-area






Sürekli Koruma

PAIS bağlantı elemanları, onarıma veya değiştirmeye gerek olmadan deprem ve artçı sarsıntılara karşı koruma sağlamaya hazır

Sismik talebi azaltma

Etkili enerji dağılımı ve daha düşük aşırı güç faktörü, yapının üzerindeki deprem talebini azaltarak malzeme maliyetlerini düşürür

Karbon Emisyonunu Azaltma

İnşaat malzemelerinde yapılan tasarruf aynı zamanda karbon salınımını azaltır

Mühendislik Uzmanları

Dayanıklı yapıların tasarımında öncü uzmanlar olarak, ileri seviyede teknik destek sunuyoruz

PAIS

Tasarım Desteği

PAIS
Kılavuz

Ürün özellikleri, uygulamalar ve tasarım talimatları için rehberlere göz atın

PAIS
Videolar

PAIS cihazlarının tam ölçekli testlerde performansını gözlemleyin

PAIS
Destek

Tasarımdan teslimata kadar, tüm süreçlerde mühendislik ekibimizden teknik destek alın

GELENEKSEL YAKLAŞIM

Taşıyıcı sistemin yapacağı çevrimsel hareketler ile deprem enerjisini kararlı bir şekilde tüketmesi ve dağıtması ilkesine dayanır.

Enerji tüketimi, kiriş ve kolonların özel olarak detaylandırılmış plastik mafsal bölgelerinde gerçekleşir. Büyük depremlerde, plastik mafsallarda onarımı güç veya mümkün olmayan yoğun hasarlar oluşur.

Can güvenliği ilkesi ve taşıyıcı sistemin bütünsel göçmesi önlendiği sürece ekonomik açıdan uygundur. Ancak deprem sonrasında hemen kullanımı zorunlu olan binalar ile değerli ekipmanların bulunduğu binalarda bu yaklaşım yetersiz kalmaktadır.

MODERN YAKLAŞIM

Sismik izolasyon sistemleri, enerji sönümleyiciler, sigorta elemanlar kullanarak deprem etkisinde oluşan büyük yerdeğiştirme ve şekildeğiştirmelerin kontrollü olarak bu özel elemanlar üzerinde toplanmasını sağlayarak, taşıyıcı sistem elemanlarının elastik sınırlarda kalması ve az hasar alması mümkün olabilir.

Bu amaçla yüksek sönümlü elastomer mesnetler, kurşun çekirdekli elastomer mesnetler, sarkaç türü mesnetler, viskoz sönümleyiciler, visko-elastik sönümleyiciler, sürtünme esaslı sönümleyiciler, metalik sönümleyiciler, ayarlı kütle sönümleyiciler kullanılmaktadır.


MY CART (3 ITEMS)

product-thumb
Construct Map
Green / XL
3 × $198.00
product-thumb
Bridge product
Green / XL
2 × $88.00
product-thumb
Labour helmet
Green / XL
1 × $289.00
SPENT $199.00 MORE FOR FREE SHIPPING TOTAL: $556 PROCEED TO CHECKOUT VIEW CART